Potrebujete pomoč, imate vprašanje?

pokličite 04 / 502 1800

Zadovoljna stranka je naša največja prioriteta. Tu smo zato, da vam svetujemo!

Kenija - splošne informacije

Šifra ponudbe: Kenija

Splošno o Keniji

Kenija je ime, ki nam pomeni vzhodno Afriko, ekvator, Indijski ocean, slikovito pleme Masai mara, safari Tsavo, Amboseli in drugo. Glavno mesto je Nairobi, tudi izhodišče za vzpon na Kilimandžaro - ki je sicer v Tanzaniji. Kenija je že stoletja cilj pustolovcev, osvajalcev in popotnih trgovcev. Danes nas ta dežela neustavljivo privlači z ogromnim živalskim rezervatom, kjer najdemo tudi že izumirajoče živalske vrste, in s prelepimi, bleščeče belimi plažami ob Indijskem oceanu. Kenija, ležeca na ekvatorju, obsega 581,386 kvadratnih kilometrov (velikost Francije). Zaradi svoje pozicije tu najdemo večni led na vrhu gora, prostrane puščave na severu dežele, bogate savane, velika jezera in tropski pragozd. Tu najdemo 52 nacionalnih parkov in živalskih rezervatov. Najbolj znani vključujejo: Amboseli nacionalni park z Mt. Kilimanjarom v ozadju; Tsavo nacionalni park, ki je eden največjih parkov na svetu; Masai Mara nacionalni rezervat z največjo koncentracijo divjih živali; Jezero Bogoria, znano po toplih vrelcih in gejzirjih; Kakamega gozdni rezervat, prvinski deževni pragozd. 480 km belih peščenih plaž se razteza ob Indijskem oceanu, obdanih z naravnim koralnim grebenom, polnim morskega tropskega življenja. Mt. Kenya, z izjemno floro in fauno, izziv planincem. 8 prelepih jezer v objemu Velikega tektonskega jarka: jezero Turkana, znano kot turkizno jezero; jezero Nakuru, dom milionom flamingov; jezero Baringo, ornitološki paradiž.

   Podnebje Primeren čas za potovanje: kadarkoli, vendar je v času deževne sezone težko potovati po nacionalnih parkih. Najbolj suha doba je januar/februar, podobno tudi junij - september. Kenija leži na ekvatorju in ima tropsko podnebje, ki se čez leto spreminja. Podnebje označujeta dve deževni dobi. Kratka deževna doba traja od sredine meseca oktobra do konca novembra. Dolga deževna doba se začne konec marca in traja do začetka junija. V teh mesecih navadno dežuje v poznih popoldanskih urah in ponoči, čemur sledi jasen sončen dan. Temperature so najvišje v februarju in marcu ter najnižje v juliju in avgustu.


Hrana in pijača Restavracije: v mestih dobiš "varno" evropsko hrano (cene podobne kot pri nas), pa tudi tipične in varne restavracije (npr. svahilijska, indijske), v Nairobiju in Mombasi so nekoliko bolj evropske trgovine, sicer pa je vse bolj improvizirano - vsakdo nekaj prodaja. Priporoča se le sadje, ki se ga da olupiti, ostalo hrano z ulice pa le, če imaš dober želodec (npr. nyama choma=kozje meso na žaru). Ob obali je priporočljiva morska hrana, ponavadi v kokosovi omaki in z začimbami (ki so drugje redke). Vse kar ješ, naj bo prekuhano, oz. naj se da olupiti, sicer lahko zanesljivo računaš na diarejo (ogljeve tablete). Vodo je potrebno kupovati, kjer je ni, uporabi tabletke (dobiš v lekarni).


Dežela in ljudje V Keniji živi več kot 70 različnih plemen. Najbolj številčno pleme je danes Kikuyu, sledijo pa mu Luo, Luyha... Svojo prvotno kulturo so v Keniji ohranila predvsem manjša plemena, kot so Masai, Samburu, Turkana, Pokot… V Keniji prevladuje krščanska vera. Muslimanov je okoli 30%, predvsem na obalnem pasu. Nekatera manjša plemena še vedno sledijo svoji prvotni tradicionalni veri.


Predstavništva, MZZ informacije Informacije glede predstavništev v Keniji in ostale informacije pa tule.


Predstavitev Kenije Wikipedia tule.

Vreme Kenija - Mombasa / klima / morje / dež

jan feb mar apr maj jun jul avg sep okt nov dec
Zrak ↑

33

34

34

33

31

29

29

29

30

31

32

33

Zrak ↓

22

23

23

23

22

20

19

19

20

21

22

22

Voda

27

28

28

28

28

27

25

25

27

27

27

27

Sonce

9

9

9

8

7

7

7

8

8

9

9

8

Dež mm

34

14

56

154

236

88

72

68

67

103

105

76

Dež dni

3

1

5

10

10

10

10

8

9

9

8

7Kenija - mesta, pokrajine

Tsavo: Skupno področje Vzodnega in Zahodnega Tsava tvori enega izmed največjih živalskih parkov na svetu in pokriva področje veliko več kot 20.000 km2. Park je poleg živali, bogat tudi z geografskimi posebnostmi. Ena lepših je verjetno izvir Mzima, od koder privre na dan dvajset milionov litrov kristalno čiste vode. Izvir je raj za mnogo različnih živalskih vrst. S posebno podvodno komoro, si tu lahko ogledamo nilske konje. Poleg žiraf, zeber tu najdemo tudi nekaj redkih vrst antilop. Park je znan tudi po „rdečih slonih“, zaradi rdečega prahu, ki tu prevladuje. Tu občasno najdemo tudi leve, leoparde, geparde in hijene.

Amboseli, ki pokriva 400 km2 ozemlja, leži tik ob meji s Tanzanijo, cca. 200 km jugovzhodno od Nairobija. Ležeč ob vznožju afriškega velikana Mt. Kilimanjaro, je dom levom, gepardom, hijenam, čredam bufalov in slonov, črnemu nosorogu in masajski žirafi. S snegom pokrit vrh Kilimnjara ustvarja inpresivno ozadje temu parku. Raj za fotografe. Močvirja v parku zagotavljajo dovolj vode za tam živeče živali in s tem dober safari skozi celo leto.

Jezero Nakuru: to alkalno jezero leži v območju velikega tektonskega jarka. Milioni flamingov, ki se tukaj hranijo z algami, popolnoma obarvajo to jezero in prirejajo nepozabne spektakle. Ta kraj je ornitološki paradiž, z več kot 400 zabeleženimi ptičjimi vrstami, vključno s pelikani in kormorani. Park pa je dom tudi divjim živalim, kot so gazele, žirafe, bivoli, leopadi. To je dom več kot 80-tim belim in črnim nosorogom

Kisite Marine: 28 km2 velik Nacionalni park se razteza 85 km juzno od Mombase, blizu otoka Wasini. Ta morski park je raj za školjke in korale, ki so zaščitene skupaj z mnogimi ribami, ki so tu našle zavetje. Koralni vrtovi privabijo tisoče živobarvnih koralnih ribic. To je spektakilarno mesto v Indijskem oceanu, izvrstno tako za potapljanje kot za opazovanje grebena z masko, saj je tu voda nizka in zelo čista. Nacionalni park Kisite je dosegljiv s posebnimi turističnimi ladjicami z otoka Wasini. Na poti se mnogokrat izsledi tudi jate delfinov.

Masai Mara leži na jugozahodnem delu Kenije in meji na Tanzanijo. Je Kenijski podaljšek Tanzanijskega nacionalnega parka Serengeti. Masai Mara je življensko okolje izjemno velikemu številu divjih živali. Razlog za to je bogata prst in sprejemljivo podnebje. Skozi rezervat tečeta dve veliki reki, dom krokodilov in povodnih konjev in skozi celo leto nepogrešljiv vir vode za vse ostale prebivalce. Bregovi rek so poraščeni z gostim gozdom, ki se nadaljuje v prostrane savane. Voda in bogati travniki pa so tudi razlog za največjo populacijo divjih živali v Afriki. Spektakel tisočih gnujev in zeber, ki se selijo skozi savane je eden od velikih čudes narave. Čredam seveda tesno sledijo predatorji, kot so levi, hijene, šakali, leopardi in gepardi.